Wat maakt gehoorbescherming op maat zo interessant?

Wat maakt gehoorbescherming op maat zo interessant?

Er kan worden vastgesteld dat er op de markt tal van verschillende soorten gehoorbescherming zijn terug te vinden. Al deze verschillende opties vallen echter onder twee categorieën. Het gaat hierbij in eerste instantie om de categorie “universele gehoorbescherming”. Onder deze categorie valt alle gehoorbescherming welke in principe door verschillende personen kan worden gedragen. Deze opties zijn dus onderling uitwisselbaar. Dat geldt niet voor de gehoorbescherming welke onder de tweede categorie valt. Het betreft hier de gehoorbescherming op maat. Ondanks het feit dat deze laatste niet onderling uitwisselbaar is, is het wel zo dat deze in de praktijk veruit het populairst is. De meeste experts zijn het er dan ook met elkaar over eens dat gehoorbescherming op maat de beste bescherming biedt.

               Gemaakt op maat van je ooropening

Het eerste voordeel waar je op kan rekenen bij gehoorbescherming op maat heeft betrekking tot het feit dat ze is gemaakt op maat van de ooropening van de persoon in kwestie. Dat zorgt ervoor dat het zogenaamde “lekken” van het geluid niet mogelijk wordt. Dit is één van de vaakst voorkomende problemen bij universele gehoorbescherming. Het lekken van omgevingsgeluid is vervelend en potentieel ook gevaarlijk. Het zorgt er namelijk voor dat schade aan het gehoor op geen enkele manier kan worden uitgesloten. Dat is bij op maat gemaakte gehoorbescherming uiteraard wel het geval.

               Uitrustbaar met een filter naar keuze

Er bestaan op de markt tal van verschillende filters waar gebruik van kan worden gemaakt bij maatwerk gehoorbescherming. Deze filters zorgen ervoor dat alle schadelijke geluiden op een efficiënte manier geblokkeerd kunnen worden. Tegelijkertijd maken ze het evenwel mogelijk om belangrijke omgevingsgeluiden alsnog gewoon toe te laten. Een bekend voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld mogelijke alarmsignalen op de werkvloer. Ook gesprekken die worden gevoerd tussen verschillende werknemers blijven perfect hoorbaar. Hierdoor wordt de communicatie op de werkvloer eveneens niet negatief beïnvloed.

               Gegarandeerd een optimaal draagcomfort

In vergelijking met universele gehoorbescherming valt het op dat gehoorbescherming op maat ook veel comfortabeler is om te dragen. Dat hoeft ook niet te verbazen, integendeel. Voor universele gehoorbescherming geldt namelijk dat ze door iedereen draagbaar moet zijn. Dat komt het draagcomfort niet ten goede. In het bijzonder tijdens bijvoorbeeld warme zomermaanden is het vaak helemaal geen pretje om met flinke oorschelpen op te lopen. Wil je dus met andere woorden met absolute zekerheid kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijk draagcomfort? Dan is kiezen voor gehoorbescherming op maat altijd de beste keuze.

               Een uitstekende levensduur

Tot slot is er natuurlijk ook nog de levensduur van gehoorbescherming op maat. Ook hiervoor geldt namelijk dat deze absoluut fantastisch is. Wel is het zo dat je rekening dient te houden met een verschil in levensduur tussen de zogenaamde harde en zachte otoplastieken. Voor harde otoplastieken geldt een gemiddelde levensduur van drie & vier jaar. Voor zachte otoplastieken is de levensduur gelegen tussen de vier & vijf jaar. Deze laatste vormen van gehoorbescherming op maat hebben een iets langere levensduur omdat ze zich enigszins kunnen aanpassen aan de gewijzigde vorm van het lichaam. Dat geldt helaas niet voor de harde otoplastieken die op de markt zijn terug te vinden.

Leave a Reply