Voornaamste redenen hoe fysio kan helpen

Voornaamste redenen hoe fysio kan helpen

Voornaamste redenen hoe fysio kan helpen

Fysiotherapie helpt mensen van alle leeftijden die door medische aandoeningen, ziekten of blessures beperkt zijn in hun mogelijkheden om te bewegen en te functioneren.

Een aangepast fysiotherapieprogramma kan mensen helpen om terug te keren naar hun vroegere niveau van functioneren, en kan activiteiten en veranderingen in levensstijl stimuleren die kunnen helpen om verder letsel te voorkomen en de algemene gezondheid en het welzijn te verbeteren. Artsen in de eerstelijnsgezondheidszorg verwijzen patiënten vaak door naar fysiotherapie bij de eerste tekenen van een probleem, omdat het wordt beschouwd als een conservatieve aanpak van problemen. Vraagt u zich af waarom fysiotherapie zo belangrijk is? Hier volgt een overzicht van situaties waarin fysio positieve impact kan hebben.

Pijn verminderen of wegnemen. Therapeutische oefeningen en manuele therapietechnieken zoals het mobiliseren van gewrichten en weke delen of behandelingen zoals echografie, tapen of elektrische stimulatie kunnen de pijn verlichten en de spier- en gewrichtsfunctie herstellen om de pijn te verminderen. Dergelijke therapieën kunnen ook voorkomen dat de pijn terugkeert.

Vermijd chirurgie. Als fysiotherapie u helpt van de pijn af te komen of van een letsel te genezen, is een operatie misschien niet nodig. En zelfs als een operatie wel nodig is, kunt u baat hebben bij fysiotherapie vóór de operatie. Als u sterker en in een betere conditie aan een operatie begint, zult u daarna in veel gevallen sneller herstellen. En door een operatie te vermijden, worden de kosten voor de gezondheidszorg gedrukt.

Verbetering van de mobiliteit. Als u moeite hebt met staan, lopen of bewegen – ongeacht uw leeftijd – kan fysiotherapie u helpen. Rek- en strekoefeningen helpen u uw bewegingsvrijheid te herstellen. Fysiotherapeuten kunnen mensen op de juiste manier een wandelstok, krukken of een ander hulpmiddel aanmeten, of beoordelen of er orthesen moeten worden voorgeschreven. Door een individueel zorgplan op maat te maken, kan elke activiteit die belangrijk is voor iemands leven worden beoefend en aangepast om maximale prestaties en veiligheid te garanderen.

Herstellen van een beroerte. Het is gebruikelijk om na een beroerte een zekere mate van functie en beweging te verliezen. Fysiotherapie helpt verzwakte delen van het lichaam te versterken en het lopen en het evenwicht te verbeteren. Fysiotherapeuten kunnen ook het vermogen van patiënten met een beroerte om zich in bed te verplaatsen verbeteren, zodat zij onafhankelijker in huis kunnen zijn en minder zorg nodig hebben voor toiletgang, baden, aankleden en andere activiteiten van het dagelijks leven.

Herstellen van of voorkomen van een sportblessure. Fysiotherapeuten begrijpen hoe verschillende sporten uw risico op specifieke soorten blessures kunnen verhogen (zoals stressfracturen bij afstandslopers). Zij kunnen geschikte herstel- of preventieprogramma’s voor u opstellen om een veilige terugkeer naar uw sport te garanderen.

Verbeteren van uw evenwicht en voorkomen van vallen . Wanneer u met fysiotherapie begint, wordt er een screening uitgevoerd naar het risico op vallen. Als u een hoog risico loopt om te vallen, zullen de therapeuten u oefeningen geven die uw evenwicht op een veilige en zorgvuldige manier op de proef stellen en zo situaties uit het echte leven nabootsen. Therapeuten helpen u ook met oefeningen om de coördinatie te verbeteren en met hulpmiddelen om veiliger te lopen. Wanneer het evenwichtsprobleem wordt veroorzaakt door een probleem in iemands evenwichtsorgaan, kunnen fysiotherapeuten specifieke manoeuvres uitvoeren die het juiste evenwichtsorgaan snel kunnen herstellen, en de symptomen van duizeligheid of vertigo kunnen verminderen en elimineren.

Beheersen van diabetes en vasculaire aandoeningen. Als onderdeel van een algemeen diabetesmanagementplan kan lichaamsbeweging helpen de bloedsuikerspiegel effectief onder controle te houden.  Daarnaast kunnen mensen met diabetes problemen hebben met het gevoel in hun voeten en benen. Fysiotherapeuten kunnen deze patiënten helpen en voorlichten over de juiste voetverzorging om verdere problemen in de toekomst te voorkomen.

Beheers leeftijdsgebonden problemen . Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze artritis of osteoporose ontwikkelen of een gewrichtsvervanging nodig hebben. Fysiotherapeuten zijn experts in het helpen van patiënten bij het herstel van gewrichtsvervanging en het conservatief behandelen van artritis of osteoporotische aandoeningen.

Beheersen van hart- en longziekten. Hoewel patiënten hartrevalidatie kunnen ondergaan na een hartaanval of ingreep, kunt u ook fysiotherapie krijgen als uw dagelijks functioneren is aangetast. Bij longproblemen kan fysiotherapie de levenskwaliteit verbeteren door middel van versterkings-, conditionerings- en ademhalingsoefeningen, en patiënten helpen vocht in de longen te verwijderen.

Beheersing van de gezondheid van vrouwen en andere aandoeningen. Vrouwen hebben specifieke gezondheidsproblemen, zoals bij zwangerschap en post-partum zorg. Fysiotherapeuten kunnen zich specialiseren in de behandeling van problemen die verband houden met de gezondheid van vrouwen. Daarnaast kan fysio gespecialiseerde behandeling bieden voor:  Darmincontinentie, borstkanker, constipatie, fibromyalgie, lymfoedeem, gezondheid van het mannelijk bekken, bekkenpijn, en urine-incontinentie.

Fysiotherapie kun je overal in Nederland vinden, bijv. fysiotherapie Doetinchem. Maar ook fysiotherapie Helmond, enzovoort.

Leave a Reply