Hoe blijf je zelf overeind wanneer je veel zorg hebt voor je ouders?

Hoe blijf je zelf overeind wanneer je veel zorg hebt voor je ouders?

Hoe blijf je zelf overeind wanneer je veel zorg hebt voor je ouders?

Wanneer mensen ouder worden hebben ze in de meeste gevallen meer zorg nodig. Met ouder worden komen ook kwalen kijken. Hierbij kun je denken aan vergeetachtigheid, verminderde zicht en achteruitgang van het gehoor. Hierbij kan je veel zorgen hebben over je ouders. Niet geheel onlogisch natuurlijk, maar het is wel belangrijk dat je zelf overeind blijft. Hieronder lees je tips die je kunnen helpen bij het overeind blijven tijdens de zorg voor je ouders!

Tip 1: Denk aan jezelf

Als eerste is het belangrijk om ook aan jezelf te denken. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar door aan jezelf te denken zul je merken dat je beter overeind blijft staan. In veel gevallen sta je minder stil bij jezelf en ben je vooral bezig met je ouders. Hierbij zijn anderen om je heen als het ware belangrijker. Toch moet je jezelf in die tijd ook zeker niet vergeten. Probeer tussendoor dus ook even een moment voor jezelf te pakken. Doe op dat moment bijvoorbeeld iets wat je zelf echt leuk vindt of wat voor ontspanning zorgt. Hierdoor kan je de hele situatie vaak ook even goed relativeren, waardoor je ook goed naar je eigen gevoel kunt luisteren.

Tip 2: Vraag hulp

Je kunt natuurlijk niet alle zorg dragen. Hierbij kan de nodige hulp dan ook erg fijn zijn. Deze hulp kun je aan verschillende mensen vragen. Zo heb je bijvoorbeeld een Verzorgende IG. Diegene zal je ouders kunnen helpen met bijvoorbeeld het innemen van de medicatie op het juiste moment, maar daarnaast helpt diegene je ouders ook met wassen, aankleden en verdere ondersteuning in de dagelijkse bezigheden. Hierdoor kun je soms de situatie ook net wat meer loslaten en hoef je niet alles alleen te doen. Daarnaast kun je natuurlijk ook familie vragen. Wanneer je broers of zussen hebt, kunnen zij jou ook helpen met de zorg.

Tip 3: Vertel je verhaal

Ook is het belangrijk om je verhaal te delen. Het is natuurlijk niet niks als je ouders zo achteruit gaan. Hier kunnen veel emoties bij kijken. Sommige mensen hebben op dat moment de neiging om het vooral voor zichzelf te houden. Toch is dit zeker niet altijd de beste keuze. Juist wanneer je het voor jezelf houdt, kunnen de emoties hoog oplopen en kun je ook meer stress ervaren. Dit heeft dus ook geen positieve effecten op jouw gezondheid. Beter is dan om ervoor te zorgen dat je je verhaal kwijt kan bij mensen om je heen. Denk aan vrienden en familie. Door je verhaal te delen kun je de emoties echt even kwijt.

Tip 4: Denk positief

Belangrijk is om naar de positieve kanten te kijken. Hoewel het erg vervelend kan zijn als je ouders achteruit gaan, zijn er vast nog positieve momenten. Hierbij kun je denken aan verschillende aspecten. Wanneer je ervoor zorgt dat je je mindset positief instelt, zal je merken dat je de situatie veel beter kan handelen. Dit maakt het zowel voor jou als de mensen in je omgeving erg fijn.

Leave a Reply