Dit zijn de voordelen van een plafondlift

Dit zijn de voordelen van een plafondlift

Dit zijn de voordelen van een plafondlift

In de zorg worden ze veelvuldig ingezet: tilliften. Met deze hulpmiddelen kunnen zorgvragers op een veilige en comfortabele manier verplaatst worden van de ene naar de andere plek. Voor de zorgverlener betekent de tillift een vermindering van de fysieke belasting. Toch vraagt het manoeuvreren van een verrijdbare tillift nog steeds om een behoorlijke krachtsinspanning, zeker in kleine vertrekken. Een plafondlift kan om meerdere redenen een prettig alternatief vormen. Hieronder de voordelen op rij.

Minder zware belasting zorgverleners
Zorgverleners kunnen nekklachten en schouderproblemen ervaren als gevolg van het werken met verrijdbare tilliften. Het rijden en draaien met deze hulpmiddelen kan zwaar zijn en wat tijd kosten. Een plafondlift neemt het belastende werk over. Het tillen en verplaatsen van de zorgvrager gebeurt via het tilsysteem van de plafondlift. Hierdoor valt een groot deel van de fysieke inspanning weg. Voor zorgcentra kan dit bijvoorbeeld een lager ziekteverzuim betekenen onder de zorgmedewerkers.

Snellere transfers
Daarbij werken plafondliften vaak makkelijker en sneller dan mobiele tilliften. Doordat het verplaatsen van zorgvragers gemakkelijker wordt, kunnen transfers sneller verlopen. Dit kan de nodige tijdwinst opleveren en dat is prettig in bijvoorbeeld zorgcentra. Als tillift in de zorg kan de plafondlift daarom een slimme keuze zijn.

Meer ruimte
Een plafondlift hoeft niet gestald te worden want deze hangt aan het plafond. In vertrekken waar de ruimte al beperkt is kan dit uitkomst bieden: dit type tillift neemt relatief weinig oppervlak in beslag. Daarbij kun je de rest van het vertrek inrichten naar eigen wensen. Bovendien hoeft er geen rekening gehouden te worden met de onderrijdbaarheid van meubilair zoals bed en bad.

Comfortabel en veilig
Plafondliften vormen een comfortabele en veilige tilhulpmiddelen voor zorgvragers. In vergelijking met een mobiele tillift zal een zorgvrager vaak meer bewegingsruimte ervaren. Daarbij kan een zorgverlener de zorgvrager dichter benaderen, bijvoorbeeld ter geruststelling, ondersteuning of om beter verstaanbaar te zijn.

Nadelen
Het grote voordeel van mobiele tilliften is dat deze vrijwel overal inzetbaar zijn, zelfs onderweg of op vakantie. Een plafondlift daarentegen is gebonden aan een specifieke locatie. Alleen daar waar de plafondrail bevestigd is kan de lift komen. Er zijn wel flexibele tilliften verkrijgbaar die ingezet kunnen worden in meerdere ruimtes omdat de tilcassette losgekoppeld kan worden. Verder zijn plafondliften niet goedkoop. Naast kosten voor aanschaf zijn er ook kosten voor installatie. Toch kunnen plafondliften goede investeringen vormen, bijvoorbeeld doordat het werken met deze liften voor zorgcentra kan resulteren in minder ziekteverzuim.

Leave a Reply